Schaamtevrij leven en werken

Door Aukje Nauta, Factor Vijf

16 februari 2020, Leeuwarden – Wat als je je niet langer zou schamen voor je uiterlijk, je single-zijn of je kinderloosheid? Wat als je je niet zou schamen voor je gebrek aan ambitie, of juist je tomeloze ambitie? Wat als je niet bang was om op je werk in huilen uit te barsten of te juichen in extase?

Wie zich schaamt maakt zich klein. Verstopt zichzelf. Wie zich schaamt wijst in wezen zichzelf af. Van te veel schaamte word je uiteindelijk, zo blijkt uit onderzoek, depressief. Schaamte staat in de weg van authenticiteit en van nieuwe dingen uitproberen, waarmee je van waarde kunt zijn voor anderen; of dat nu klanten, je organisatie of je vrienden zijn.

Met een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijk herkenbare, alledaagse voorbeelden op en buiten de werkvloer, schaamteloze onthullingen en enkele zelf-reflectieve oefeningen spoort Aukje Nauta je aan je schaamte te leren herkennen en (vooral) overwinnen.

Als je schaamteloos je uitspreekt, vraagt, geeft, onderhandelt en liefhebt, dan hebben jij én de mensen in jouw omgeving leuker werk en een leuker leven.

Geert Kimpen (Schrijver van o.a. “De kabbalist”) – “Geestig, intelligent, onderbouwd en zet aan tot nadenken. Bovendien is Aukje van origine Leeuwarder. Ik ben ervan overtuigd dat ze een onvergetelijke middag bij jullie kan neerzetten.”