De verbinding tussen wetenschap en spiritualiteit

Hoe elke zwart-witdenker kleuren kan zien en elke zwever veilig landt

Door Hans Andeweg (ECOintention)

17 november 2019,Leeuwarden – De wetenschap heeft een probleem want een hommel vliegt. Wetenschappelijk gezien kan dat niet; zijn vleugels zijn te klein en zijn lichaam is te zwaar. Meten is weten, zegt de wetenschap. In dit geval dus niet. De hommel houdt zich niet aan onze natuurwetten en vliegt vrolijk verder. Als je een grammofoonplaat afspeelt klinkt er een symfonie orkest. Mooie muziek die klinkt als een klok. Een verklaarbaar proces, zegt de wetenschap. Werkelijk? Kijk eens goed in de groef van de plaat, daar zit de muziek niet in. Waar dan wel? Daarop heeft de wetenschap geen antwoord. Ook niet hoe het water vijftig meter hoog in een boom komt. Kortom, we weten niet alles en veel fenomenen wachten op een verklaring. Hoe doen we dat? Wellicht is er een heel andere manier van kijken en denken nodig. Wie of wat is eigenlijk‚ “de wetenschap” en kun je ook weten zonder te meten?

Spirituele mensen hebben het over intuïtie en helder weten. Die weten zonder te meten. Zij nemen aura’s waar en spreken over‚ “verlichte krachten”, waarmee je de zwaartekracht kunt opheffen. Heeft de hommel daar weet van? Voor de nuchtere en sceptische wetenschapper klinkt het allemaal erg zweverig. Het gaat letterlijk zijn verstand te boven. Hij kan zich er niets bij voorstellen. Op zich logisch, want als jij in een wereld leeft met mensen die alleen zwart-wit zien, hoe reageer je dan op iemand die zegt kleuren of aura’s te zien. Dat is toch onmogelijk?Stel je voor dat jij die persoon bent die kleuren ziet. Dan ziet de wereld er toch veel mooier uit dan in zwart-wit. Al met al is het plaatje hetzelfde; een boom is een boom, de zee is de zee, maar dan in full colour. Prachtig!
Jammer dat die zwart-witdenkers het niet kunnen zien. Ze kunnen het niet meten en zeggen dat kleuren daarom niet bestaan. Als je niet oppast verklaren ze je zelfs voor gek.Hoe komen die twee wereldbeelden bij elkaar? Kan de zwart-witdenker kleuren leren zien en wat kan de spirituele allesweter leren van de nuchtere, down to earth wetenschap?
Volgens Hans Andeweg heel veel. Wetenschap en spiritualiteit zijn twee kanten van dezelfde medaille. Zij hebben elkaar hard nodig in deze turbulente tijden.In zijn lezing legt Hans Andeweg de verbinding tussen wetenschap en spiritualiteit. Met beide benen op de grond maakt hij duidelijk, hoe elke zwart-witdenker kleuren kan zien en elke zwever veilig op Aarde kan landen. Zo ontstaat een wetenschappelijke spiritualiteit, die je overal kunt toepassen. Een nuchter verhaal met humor en talrijke illustraties. Ook een hommel wordt er blij van, want op het einde van de middag snapt hij waarom hij vliegt.www.ecointention.nl