Eindeloos Bewustzijn

Zondag 11 okt.

 

14.00 – 17.00

Door Cardioloog Pim van Lommel

Cardioloog Pim van Lommel doet al meer dan 30 jaar lang onderzoek naar bijna-dood ervaringen en schreef er het boek “Eindeloos Bewustzijn” over. Samen met ervaringsdeskundige Marga van Lennep-Kernkamp komt hij zijn resultaten en ervaringen delen tijdens deze bijzondere middag. 

In de hele mensgeschiedenis zijn meldingen gedaan door mensen die zich een buitengewone ervaring herinneren na een levensbedreigende crisis.
Uit onderzoek blijkt dat momenteel ongeveer 4% van de bevolking in westerse landen een BDE (bijna-dood ervaring) heeft meegemaakt. Een BDE is de gemelde herinnering van alle indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, met enkele specifieke elementen, zoals het ervaren van een tunnel, het licht, een levensterugblik, het ontmoeten van overleden familieleden, of het waarnemen van je eigen reanimatie. Deze ervaring is altijd transformatief: de angst voor de dood verdwijnt, en ook het levensinzicht verandert, vooral liefde en compassie naar jezelf, naar anderen en de natuur wordt belangrijk. Het is een ervaring van eenheid: alles en iedereen is altijd verbonden.

In de voordracht wordt verder ingegaan op onze Nederlandse wetenschappelijke studie naar BDE bij 344 patiënten, die een hartstilstand hebben overleefd. Het onderzoek naar BDE confronteert ons duidelijk met de beperkingen van onze huidige medische inzichten over ons bewustzijn en herinneringen in relatie met de hersenen. Want hoe is het mogelijk dat mensen een helder bewustzijn kunnen ervaren, met herinneringen vanaf de vroegste jeugd, met helder nadenken, met emoties, met gevoel van zelf identiteit, en soms met een vorm van waarneming buiten en boven het lichaam, op het moment dat de hersenen (tijdelijk) niet meer functioneren, met een vlak EEG?

In vier studies naar BDE bij in totaal 562 patiënten na een hartstilstand werden identieke resultaten gevonden en eensluidende conclusies getrokken. Volgens deze studies is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.

17,5020,00

Wissen
Over Pim van Lommel:
Pim van Lommel is in 1943 geboren in Laren (NH). Na zijn studie Geneeskunde in Utrecht en zijn specialisatie in cardiologie werkte hij van 1977-2003 als cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Van zijn boek ‘Eindeloos Bewustzijn’ (2007) zijn wereldwijd inmiddels ruim 250.000 exemplaren verkocht. In 2010 ontving hij de 2010 Book Award van de Scientific and Medical Network, en in 2017 ontving hij de Elisabeth Kübler-Ross Award, uitgereikt door de vereniging Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, de VPTZ.

In 1986 begon hij zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. In 2001 publiceerde hij dit onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Daarnaast werkte hij mee aan verschillende boeken over bijna-dood ervaringen en publiceerde er ruim 20 artikelen over. Op dit moment besteedt hij al zijn tijd aan onderzoek en lezingen over de relatie tussen bewustzijn en hersenfunctie. Hij geeft op uitnodiging frequent lezingen over de hele wereld, met name voor ziekenhuizen, hospices, universiteiten, artsengroepen, en medische studenten.

Praktische informatie:
Adres: Van der Valk hotel Leeuwarden – Lynbaan 35, 8025 BK Leeuwarden

Parkeren: Het van der Valk hotel heeft een eigen parkeerterrein voor de deur

Openbaar vervoer:
Wanneer je via station Leeuwarden komt, kun je bus 95 pakken (Joure via Techum). Stap uit bij bushalte Techum. Vanaf hier is het +- 13 minuten lopen naar het van der Valk hotel.

Programma:
13:30 Inloop
14:00 Welkom
14:05 Start lezing
15.10 Pauze
15.30 Ervaring BDE + discussie
16.50 Afsluiting
17.00 Einde

Studententicket: Studententicket gekocht? Dan dien je bij de ingang je studentenpas te kunnen tonen. Wanneer dit niet lukt, zal het verschil met de reguliere ticket alsnog in rekening worden gebracht aan de deur.