Alle materie, van de aminozuren in je lichaam tot de verre sterren in het heelal, bestaat uit dezelfde bouwstenen: elementaire deeltjes. Deze deeltjes worden beschreven in de kwantumfysica.

In deze wetenschap is vastgesteld dat de uitkomst van een kwantumexperiment afhankelijk is van een bewuste waarnemer die al dan niet eigenschappen van de betrokken deeltjes meet. Dit effect lijkt de basisaanname achter alle wetenschap te ondermijnen: dat er een objectieve wereld is waar we geen invloed op hebben.

Sommige wetenschappers concludeerden op basis hiervan dat objectiviteit een illusie is en dat bewustzijn een actieve rol moet spelen binnen de kwantumtheorie. Vandaag de dag vermoeden sommige natuurkundigen dat we de kwantumtheorie nodig hebben om echt goed te kunnen begrijpen hoe het brein werkt.

Tweespletenexperiment
Het tweespletenexperiment laat misschien wel beter dan welk ander experiment dan ook zien wat er zo vreemd is aan de kwantummechanica. De natuurkundige Pascual Jordan zei hierover: “Waarnemingen verstoren niet alleen datgene wat gemeten moet worden, ze produceren het. We dwingen een kwantumdeeltje om een definitieve positie in te nemen. Met andere woorden: wij produceren de resultaten van de metingen.” Als dat zo is, bestaat er inderdaad geen objectieve realiteit.

Lees meer op de site van 9fornews. 

 

Alle materie, van de aminozuren in je lichaam tot de verre sterren in het heelal, bestaat uit dezelfde bouwstenen: elementaire deeltjes. Deze deeltjes worden beschreven in de kwantumfysica.

In deze wetenschap is vastgesteld dat de uitkomst van een kwantumexperiment afhankelijk is van een bewuste waarnemer die al dan niet eigenschappen van de betrokken deeltjes meet. Dit effect lijkt de basisaanname achter alle wetenschap te ondermijnen: dat er een objectieve wereld is waar we geen invloed op hebben.

Sommige wetenschappers concludeerden op basis hiervan dat objectiviteit een illusie is en dat bewustzijn een actieve rol moet spelen binnen de kwantumtheorie. Vandaag de dag vermoeden sommige natuurkundigen dat we de kwantumtheorie nodig hebben om echt goed te kunnen begrijpen hoe het brein werkt.

Tweespletenexperiment
Het tweespletenexperiment laat misschien wel beter dan welk ander experiment dan ook zien wat er zo vreemd is aan de kwantummechanica. De natuurkundige Pascual Jordan zei hierover: “Waarnemingen verstoren niet alleen datgene wat gemeten moet worden, ze produceren het. We dwingen een kwantumdeeltje om een definitieve positie in te nemen. Met andere woorden: wij produceren de resultaten van de metingen.” Als dat zo is, bestaat er inderdaad geen objectieve realiteit.

Lees meer op de site van 9fornews.