De meeste mensen die zich de oerknal proberen voor te stellen, denken aan een heel klein punt van waaruit het hele universum met een grote knal ontstond. Maar dit beeld klopt niet volgens Stephen Hawking en de Amerikaanse natuurkundige James Hartle.

Het ontstaan van het heelal is nog veel onbevattelijker. Volgens de twee wetenschappers vond de oerknal niet op één punt plaats, maar overal tegelijkertijd.

In een nieuw artikel dat Hawking twee weken voor zijn dood af maakte, vertelt hij over zijn laatste ideeën over het begin van tijd en ruimte.
De tijd, zoals wij die nu kennen, begon volgens het artikel van Hawking en Hartle op het moment van de oerknal, ongeveer 14 miljard jaar geleden.
In deze beschrijving van het universum, bestond er voor de oerknal dus geen tijd. Het universum had geen tijd- of ruimtegrenzen, zoals de aarde ook geen grens heeft; je kunt eeuwig rond blijven lopen over het aardoppervlak zonder ooit een einde of begin tegen te komen. Daarom heeft het geen zin om te vragen wat er gebeurde voor de oerknal. Of zoals Hawking het tijdens zijn lezingen zei: „De vraag wat er gebeurde aan het begin van de tijd lijkt op de vraag wat er gebeurde aan de rand van de wereld toen men nog dacht dat de aarde plat was. Die vraag was in een keer beantwoord toen we erachter kwamen dat de aarde niet een platte schijf is, maar een ronde bol.”

In Hawkings theorie beschrijft hij dat er oneindig veel universums zouden moeten zijn. In veel van deze andere universums zouden de natuurwetten heel anders zijn dan in het heelal dat wij kennen. Dit zorgt ervoor dat de theorie geen voorspellingen kan doen die getest kunnen worden met experimenten.

Lees het hele artikel op de website van trouw via deze link.

De meeste mensen die zich de oerknal proberen voor te stellen, denken aan een heel klein punt van waaruit het hele universum met een grote knal ontstond. Maar dit beeld klopt niet volgens Stephen Hawking en de Amerikaanse natuurkundige James Hartle.

Het ontstaan van het heelal is nog veel onbevattelijker. Volgens de twee wetenschappers vond de oerknal niet op één punt plaats, maar overal tegelijkertijd.

In een nieuw artikel dat Hawking twee weken voor zijn dood af maakte, vertelt hij over zijn laatste ideeën over het begin van tijd en ruimte.
De tijd, zoals wij die nu kennen, begon volgens het artikel van Hawking en Hartle op het moment van de oerknal, ongeveer 14 miljard jaar geleden.
In deze beschrijving van het universum, bestond er voor de oerknal dus geen tijd. Het universum had geen tijd- of ruimtegrenzen, zoals de aarde ook geen grens heeft; je kunt eeuwig rond blijven lopen over het aardoppervlak zonder ooit een einde of begin tegen te komen. Daarom heeft het geen zin om te vragen wat er gebeurde voor de oerknal. Of zoals Hawking het tijdens zijn lezingen zei: „De vraag wat er gebeurde aan het begin van de tijd lijkt op de vraag wat er gebeurde aan de rand van de wereld toen men nog dacht dat de aarde plat was. Die vraag was in een keer beantwoord toen we erachter kwamen dat de aarde niet een platte schijf is, maar een ronde bol.”

In Hawkings theorie beschrijft hij dat er oneindig veel universums zouden moeten zijn. In veel van deze andere universums zouden de natuurwetten heel anders zijn dan in het heelal dat wij kennen. Dit zorgt ervoor dat de theorie geen voorspellingen kan doen die getest kunnen worden met experimenten.

Lees het hele artikel op de website van trouw via deze link.